X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Athenapriset till sms-livräddare

22 november 2017

Ett meddelande i mobilen slår larm till frivilliga hjärtlungräddare när en person drabbats av hjärtstopp. Nu har innovationen tilldelats Athenapriset – Sveriges största pris för klinisk forskning. Priset består av ett forskningsstipendium på 150 000 kronor och delas ut av närings- och innovationsminister Mikael Damberg den 5 december.

När en person drabbas av hjärtstopp dröjer det i snitt 12-14 minuter innan ambulans är på plats. Bara en av tio överlever – men om hjärt-lungräddning påbörjas omedelbart i kombination med en hjärtstartare stiger siffran drastiskt till sju av tio. Därför är tidig hjälp helt avgörande – något som möjliggörs av tjänsten SMS Livräddare.

– För första gången kan de som är närmast ett hjärtstillestånd ingripa och ge samma behandling som ambulans, polis eller brandkår skulle ha gjort. Man kan också utnyttja alla hjärtstartare som finns ute i samhället men som annars inte skulle användas. Om någon får ett hjärtstillestånd en våning upp och det finns en hjärtstartare i entrén kan man få hjälp med hjärt-lungräddning och hjärtstartare inom några minuter istället för att vänta en kvart på ambulans, säger Mattias Ringh, kardiolog och forskare vid Karolinska institutet och en av pristagarna.

Idén föddes år 2007 och innovationen började som en SMS-tjänst som senare utvecklades till en applikation för smarta telefoner. I dag har 35 000 frivilliga laddat ner appen i Sverige, och med hjälp av geografisk positionering får de som är i närheten av ett hjärtstopp larmet samtidigt som ambulans larmas av SOS Alarm. Sedan starten har man även kopplat på möjligheten att lokalisera närmaste hjärtstartare.

De kliniska resultaten av SMS Livräddare utvärderas kontinuerligt och i juni 2015 publicerades resultat av en randomiserad studie i New England Journal of Medicine*. Denna studie visade en ökning med 30 procent av andelen tidigt utförd HLR innan ambulansen är på plats i de fall där SMS skickades till frivilliga sms-livräddare.

Flera parter har varit delaktiga i projektet: läkare och forskare vid Södersjukhuset och Karolinska institutet som studerar innovationens resultat, samt bolaget Heartrunner AB som sköter driften av appen och drivs från KI Innovations. I motiveringen till priset lyfts särskilt samverkan mellan vård, näringsliv och civilsamhälle.

*http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26061836

Om Athenapriset:

Bakom Athenapriset står Vinnova och tidningen Dagens Medicin tillsammans med Forte, Sveriges Kommuner och Landsting, LIF, Sweden Bio, Swedish Medtech och Vetenskapsrådet. Prisets syfte är att uppmärksamma och belöna betydande prestationer inom klinisk forskning i Sverige. Juryns bedömningskriterier är medicinsk nytta, innovationshöjd, angelägenhetsgrad, vetenskaplig kvalitet, samhällsnytta och samverkan mellan sjukvård, akademi och näringsliv. Priset består av ett forskningsstipendium på 150 000 kronor. I år delas priset ut av närings- och innovationsminister Mikael Damberg på Dagens Medicin Agendas och Dagens industris Life science-dag den 5 december.