X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

”Agenda för hälsa och välstånd” presenterad

6 maj 2015

Pressmeddelande från Forska!Sverige:

 

Den 6:e maj släpptes en ny rapport med 14 åtgärdsförslag som organisationerna i "Agenda för hälsa och välstånd" gemensamt arbetat fram under ledning av stiftelsen Forska!Sverige. Syftet är att vända den negativa utvecklingen för life science i Sverige.

Sverige har halkat efter i forskningskvalitet, kliniska studier och tillgång till nya behandlingsformer inom vården. Det drabbar enskilda individer och bidrar till att life science företag lämnar landet.

- Sverige och dess invånare har helt enkelt inte råd att fortsätta tappa forskning och företag inom life science. Det krävs politiska beslut om effektiva åtgärder nu. För att snabba på processen presenterar "Agenda för hälsa & välstånd" nu prioriterade åtgärder och konkreta handlingsplaner, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska!Sverige.

Rapporten "Agenda för hälsa och välstånd" presenterades i samband med en konferens där bl a Helene Hellmark Knutsson, Minister för högre utbildning och forskning, Gabriel Wikström, Folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister, och Mikael Damberg, Närings- och innovationsminister deltar.

- Forskningsupptäckter och innovationer drivs av individer och kan inte planeras av politiker. Men förutsättningarna för att upptäckter ska ske, vidareutvecklas och användas just i Sverige måste förbättras. Därför är det viktigt att vi har ministrarna för både forskning, näringsliv och vård på plats idag, säger Anna Nilsson Vindefjärd.

Forska!Sverige initierade "Agenda för hälsa & välstånd" i juli 2014 som ett samarbetsprojekt där 24 organisationer från vård, akademi, företag, fackförbund och patientorganisationer ingår.