X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Lif diskuterar sant och falskt om covid-vaccin i ”Hälsa för ohälsosamma”

23 februari
Foto på Jonas Vikman

I podden ”Hälsa för ohälsosamma” talar läkaren och professorn Fredrik Nyström om folkhälsa ur olika aspekter. I senaste avsnittet gästar Lifs vaccinexpert Jonas Vikman och talar om vad som är sant och falskt i påståenden om covid-19-vaccin.

Han berättar bland annat om varför man kan lita på de kliniska studier som gjorts och förklarar de långa kedjor av myndighetsgodkännanden och hårda kontroller som flankerar framtagandet av läkemedel och vaccin.

Varför ville du vara med och tala om vaccin- och läkemedelssäkerhet?

– För oss på Lif är det viktigt att delta i sakliga diskussioner runt vacciner och mediciner. I denna podd berörde vi viktiga frågeställningar både om patienter och människor i allmänhet kan lita på vacciner, men också om förtroendet för läkemedel och läkemedelsföretag i stort.

Du säger att läkemedelsföretagen har en unik roll eftersom är de enda som kan utveckla läkemedel, något som blev tydligt under pandemin. Hur ser du på det samhällsansvaret?

– Att utveckla och producera mediciner och vacciner medför givetvis ett stort ansvar, för det handlar om att bota, lindra eller till och med att undvika sjukdom. Detta blev särskilt tydligt när Sverige inledde vaccinationen av riskgrupper mot covid-19 och dödstalen omgående sjönk mycket kraftigt. Det är ett fantastiskt exempel på vilket värde vaccin ger både den enskilde och samhället.  

Lyssna på ”Hälsa för ohälsosamma” här

Foto på kontaktpersonen
Jonas Vikman Samhällspolitisk chef

Samhällspolitiska kontakter

Expert vacciner

Ledamot i AESGP

Kontaktperson Internationella branschfrågor