X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Gratis vaccin mot pneumokocker för äldre blir verklighet

9 september 2021
Äldre man får vaccin

Regeringen har aviserat stora satsningar på välfärd och omsorg i höstbudgeten. Bland förslagen märks bland annat avgiftsfri pneumokockvaccinering för 75-åringar och personer i medicinska riskgrupper med start hösten 2022.

Lifs vaccinexpert Bengt Mattson välkomnar dagens besked från socialdepartementet. Vaccinering mot pneumokocker är något Lif länge har arbetat för.

– Vi är glada att regeringen satsar på ett vaccinationsprogram med pneumokocker så att äldre personer och riskgrupper nu får möjlighet till gratis vaccinering och det oavsett var i landet man bor.

Lif och andra organisationer, bland annat pensionärsförbunden, har länge drivit frågan och det har funnits ett färdigt förslag hos Folkhälsomyndigheten i flera år. Nu blir det äntligen verklighet. Det är en preventiv insats som kommer att göra stor skillnad för folkhälsan och rädda liv på ett enkelt, effektivt sätt. Inte minst kommer det att spara in på kostnader för vård och rehabilitering. Det är en vinn-vinn-situation för hela samhället.

Dock påpekar Bengt Mattson att åldersspannet 75 och uppåt är något högt.

– ”Drömscenariot” och det vi arbetat för är 65-plus och riskgrupper. Vi hoppas att detta bara är första steget och att fler vaccinationer så småningom adderas i ett brett vuxenvaccinationsprogram. Exempelvis borde influensavaccination inkluderas så skyndsamt som möjligt.

Foto på kontaktpersonen
Bengt Mattson Sakkunnig policy

Expert på läkemedelstillverkning och distribution

Expert vacciner och antibiotikaresistens

Expert miljö och hållbarhet

Deltagare i Nationella läkemedelsstrategin

Kontaktperson Folkhälsomyndigheten

Hållbar utveckling
Nationella läkemedelsstrategin 3.4