X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Fyra av tio läkemedel når aldrig Sverige

22 april 2021
Illustration läkemedel

Bara sex av tio läkemedel som godkänns i Europa når den svenska marknaden. Särskilt svårt är det för läkemedel mot sällsynta, ofta medfödda, diagnoser, visar en ny analys från konsultföretaget Quantify.

Quantify har på Lifs uppdrag granskat hur många av de läkemedel som godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA som också når den svenska marknaden. Granskningen visar att av 116 läkemedel som godkänts av EMA under åren 2017–2019 så finns 41 procent inte tillgängliga för svenska patienter. Årets analys är den fjärde som görs.

Årets rapport tar särskilt upp tillgängligheten för sällsynta läkemedel.  Studien visar att tillgängligheten till särläkemedel för cancersjukdomar ligger på 60 procent, vilket är i linje med läkemedel i stort, men när det gäller övriga särläkemedel så är det bara ett av fyra EMA-godkända läkemedel som når svenska patienter.

Särläkemedel hade också en längre genomsnittlig tid till tillgänglighet än icke-särläkemedel. Längst genomsnittlig införandetid, 15,5 månader, hade särläkemedel för andra sjukdomar än cancer.

Av 48 granskade läkemedel som inte finns tillgängliga i Sverige bedöms åtta av tio ha unika egenskaper som gör att de inte går att ersätta med andra läkemedel. Flera av dessa läkemedel är tillgängliga i Danmark, Norge och Finland.

 

Läs mer på Life-time.

Läs analysen från Quantify.

Foto på kontaktpersonen

Tf vd

Prissättning & subventionsfrågor
Tillgängliggörande av läkemedel i Sverige

Statistik & Hälsodata

Kontaktperson TLV och Regionernas samverkansmodell för läkemedel