X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

ATMP world tour – så får patienterna tillgång till de nya terapierna

21 april 2021
Forskning

Den 26–30 april bjuder Sverige och ATMP Sweden in till ATMP world tour. Under fem dagar samtalar världsledande forskare från fjorton länder och fyra kontinenter om var forskningsfronten befinner sig, vilka behandlingar som redan idag finns tillgängliga inom sjukvården och vilka som står för dörren. 

2009 godkände EMA det första cellterapiläkemedlet. 2020 delade Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna Nobelpris i kemi för sitt arbete med gensaxen CRISPR/Cas9, en teknik för genomredigering, som på kort tid fått stort genomslag inom Life Science. 2020 var också året då EMA godkände två nya vacciner mot covid-19 byggda på mRNA-plattformar. Och nu, 2021, arrangerar ATMP Sweden världens första ATMP world tour för att uppmärksamma den snabba utvecklingen av avancerade läkemedel som cell- och genterapi, vävnadstekniska produkter eller en kombination av dessa. ATMP, Advanced Therapy Medicinal Products, är också läkemedel som ingår i det som brukar kallas precisionsmedicin.

Frida Lundmark, policyansvarig på Lif och sammankallande i arbetsgruppen för precisionsmedicin och ATMP som är en del av Samverkansgruppen för Hälsa och Life Science har fått äran att inleda den virtuella världsturnén och seminarieserien med passet ”Innovation driven National networking – ATMP Sweden”. Hon kommer att prata om strategiska val, vilka initiativ som pågår och hur nationellt arbete kan utvecklas genom att kunskap och erfarenheter delas internationellt.

– Sverige är ett av de länder som ligger långt fram när det handlar om att införa så kallad precisionsmedicin i hälso- och sjukvården, ett exempel är målet att införa helgenomsekvensering för alla akuta leukemier och all barncancer men utmaningarna är ändå fortsatt stora.

Men arbetet med att hitta modeller som gör att patienterna kan få tillgång till precisionsmedicin pågår.

– Akademin och företagen har utvecklat avancerad teknik, datorkraft och den expertis som krävs för till exempel helgenomsekvensering – men hur ska införandet på bredden i hälso- och sjukvården där patienterna finns gå till? Vi har flera spännande piloter som utforskar hur samarbeten kan utvecklas men vi ser också att vi måste tydligare bygga ihop akademi, företag och hälso- och sjukvård genom partnerskap så att vi kan dela data och information och, inte minst, kunskap.

Dag Larsson är senior policyansvarig på Lif och arbetar bland annat med den arbetsgrupp för ATMP som Lif startade redan 2018. Han ska leda ett samtal med So Ra Park, chef Strategic Center for Regenerative Medicine (SCRM), och the Council for Advanced Regenerative Medicine (CARM), South Korea.

– Sydkorea satsar på Life Science och har erkänt stark forskning och läkemedelsutveckling inom både gen- och cellterapi liksom stamcellsläkemedel men också en uttalad ambition att stimulera näringslivssamarbetet och samarbetena internationellt. Hur de gör det kommer det att bli spännande att samtala om.

ATMP Sweden samlar svenska aktörerna

Vinnovas program – Visionsdriven Hälsa – har som mål att Sverige år 2030 vara ledande inom området avancerade terapier – läkemedel baserade på gen-, cell- och vävnadsterapeutiska produkter. Initiativet startade i slutet av 2019 och finansierar bland annat ATMP Sweden, stödorganisationen till det svenska nätverket för cell- och genterapiläkemedel (ATMP). I nätverket ingår de Vinnova-finansierade projekten CAMP, Swelife-ATMP och ATMP Innovation Milieu. Andra ATMP-specifika nätverk som ingår i ATMP Sweden-nätverket är NextGenNK med fokus på kostnadseffektiv utveckling av Natural Killer (NK) cellbaserade terapier och SWECARNET, Sveriges nätverk för klinisk användning av CAR T-celler.

ATMP Sweden arrangerar de årliga svenska konferenserna ”ATMP Sweden” och ”ATMP world tour” och sköter kommunikationen inom nätverket.

Heather Main är kommunikationsansvarig på ATMP Sweden och har samordnat arbetet med programmet till ATMP world tour.

– Sverige är att bra på att samverka för att patienterna ska få tillgång till dessa nya metoder. Vi vet att samarbete lönar sig och ett bevis på detta är till exempel Sveriges topplaceringar på olika rankinglistor för innovation. Genom ATMP world tour vill vi bjuda in övriga världen och diskutera idéer och hitta vägar för att ännu fler patienter ska få tillgång till ATMP-baserade läkemedel.

Hela programmet och anmälan:

https://atmpsweden.se/atmpconference/atmp-world-tour-2021/program/

Deltagande från Lif:

Monday April 26th 1pm-5pm CET
13:00: Innovation driven National networking ”ATMP Sweden”
Speaker: Frida Lundmark, Lif, Stockholm, Sweden.
Host: Mark Lowdell, CAMP IAB/Royal Free Hospital, London, UK.

Tuesday April 27th 8am-12pm CET
10:00 – Stimulating industry and international partnering
Speaker: So Ra Park, SCRM/CARM, South Korea.
Host: Dag Larsson, Lif, Stockholm, Sweden.

Foto på kontaktpersonen
Frida Lundmark Sakkunnig policy

Sakkunnig policy

Foto på kontaktpersonen
Dag Larsson Senior sakkunnig policy

Läkemedelsutveckling inklusive forskning och utveckling

Läkemedelsbranschens forskningsportföljer – kommande läkemedel

Hälso- och sjukvårdens mottaglighet för och organisation kring nya läkemedel