X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Patentskyddet har gett oss covid-19-vaccinerna

3 mars 2021
Bild på Bengt Mattson

Just nu diskuteras frågan om patentskyddet för covid-19-vacciner tillfälligt ska avskaffas. Orsaken är att distributionen av vacciner till låg- och medelinkomstländer ligger efter och det finns ett behov av en ökad och mer jämlik tillgång till vaccin i världens alla länder. Förslaget är uppe för diskussion inom världshandelsorganisationen WTO.

Bengt Mattson, Lifs expert på läkemedelsförsörjning och vaccin, säger att lösningen på problemet inte ligger i slopandet av immateriella rättigheter, såsom patentskyddet.

– Målet är att så många som möjligt ska få tillgång till covid-19-vaccin så snabbt som möjligt och läkemedelsföretagen, världens regeringar och EU arbetar oförtröttligt med frågan men det är inte patentskyddet som hindrar en ökad produktions- och distributionskapacitet för vaccinerna.

Hur löser man då frågan och säkrar en både jämlik och storskalig distribution? Produktionen av covid-19-vaccin pågår för fullt i alla de fabriker som har kapacitet och kompetens för den komplexa och högavancerade tillverkningsprocessen och som är godkända av myndigheterna för sådan tillverkning. Bengt Mattson säger att det inte går att utöka produktionskapaciteten genom att öppna upp för möjligheten att tillverka tvångslicensierade kopior eftersom det skulle slå mot säkerheten och kvaliteten.

– En ökad tillgång till vaccin går bara att få genom ett ökat samarbete mellan de företag som forskat fram och utvecklat de olika vaccinerna och högspecialiserade tillverkare. Det pågår redan ett antal samarbeten, till exempel hjälper både Sanofi och Novartis Pfizer/Biontech med produktion och MSD kommer att tillverka vaccin åt Janssen. Att arbeta med denna form av kontrollerad utlicensiering – som är ett väl beprövat arbetssätt för läkemedelsföretagen – säkerställer att kompetens och tekniska specifikationer överförs vilket kvalitetssäkrar produkten.

En annan aspekt är de konsekvenser ett upphävt patentskydd skulle få för innovation av nödvändiga läkemedel och vaccin i framtiden, detta eftersom patentskyddet är själva förutsättningen för de omfattande och långsiktiga investeringar som görs i forskning och utveckling för att ta fram framtidens vacciner och läkemedel.

– Den enda anledningen till att vi har vaccin och läkemedel mot covid-19 idag är att patentskyddet har skapat incitament och drivkrafter för innovation.

Läs SvD:s intervju med Bengt Mattson: ”Prioritera fattiga – vi vill inte ha ett covid-20”

Lyssna på inslaget i Sveriges Radios ”Studio ett” med Anders Blanck: ”Slopa patenten på covidläkemedel och vaccin under pandemin”

Exempel på företagssamarbeten kring vaccinproduktion

GSK samarbetar med Curevac för att fylla upp och färdigställa 100 miljoner doser under 2021 i Wavre, Belgien.

Bayer samarbetar med Curevac för att producera 160 miljoner doser under 2022 i Wuppertal, Tyskland. Den första kommersiella produkten beräknas bli tillgänglig i slutet av 2021. Bayer kommer också att bistå vid forskning och utveckling, regulatory affairs och hantering av distributionskedjorna.

Sanofi samarbetar med Pfizer/Biontech för att fylla upp och färdigställa 125 miljoner doser med start sommaren 2021 i Frankfurt, Tyskland.

Rovi samarbetar med Moderna för att fylla upp och färdigställa ”hundratals miljoner doser”.

Novartis samarbetar med Pfizer/Biontech för att fylla upp och färdigställa vaccindoser med start andra kvartalet 2021 i Stein, Schweiz.

Moderna samarbetar med Lonza för att säkerställa kapacitet för 400 miljoner vaccindoser per år i Visp, Schweiz, och New Hampshire, USA.

Novavax samarbetar med Baxter – produktionen sker i Halle/Westfalen, Tyskland.

Astra Zeneca har byggt över ett dussin regionala leverantörskedjor där man samarbetar med mer än 20 leverantörspartners i drygt 15 länder och samarbetar med Serum Institute of India som ska producera doser till låg- och medelinkomstsländer.

Janssen samarbetar med MSD för såväl vaccintillverkningen som fyllning av färdig produkt

Foto på kontaktpersonen
Bengt Mattson Sakkunnig policy

Expert på läkemedelstillverkning och distribution

Expert vacciner och antibiotikaresistens

Expert miljö och hållbarhet

Deltagare i Nationella läkemedelsstrategin

Kontaktperson Folkhälsomyndigheten

Hållbar utveckling
Nationella läkemedelsstrategin 3.4