X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Trygg läkemedelsförsörjning skapar en hållbar sjukvård

26 februari 2021
Bild på Bengt Mattson

En stabil läkemedelsförsörjning gör att hälso- och sjukvården kan planera långsiktigt hållbart och hantera sin verksamhet, och de produkter branschen levererar ska dessutom självklart vara framställda på ett ansvarsfullt sätt. Men det är inte hela lösningen. Läkemedlen måste också användas korrekt. Genom en stabil försörjning och hållbar användning av läkemedel i både sjukvården och hemmen kan vi bidra till att nå de globala hållbarhetsmålen.

I min förra krönika ”Hållbarhetsmyntet har alltid två sidor – våga se helheten” beskrev jag hur situationer som uppkommit under covid-19-pandemin kan upplevas på olika sätt beroende på vilket perspektiv man anlägger, och att Agenda 2030 med de globala hållbarhetsmålen kan vara ett sätt att ta sig an detta. En av företeelserna jag lyfte var den kraftiga ökningen av engångsmaterial, exempelvis munskydd. Just skyddsutrustning är även ett exempel på produkter som hälso- och sjukvården lidit brist på under stora delar av pandemin (och innan). Brister i läkemedelsförsörjningen har också fått ökad uppmärksamhet på senare år och framför allt våren 2020 under den ”första vågen”.

Brist på skyddsutrustning ett skräckexempel ur hållbarhetssynpunkt

Som företrädare för läkemedelsföretagen är jag den första att erkänna att det är ett misslyckande varje gång vi inte kan leverera ett läkemedel så att det finns tillgängligt när patienten behöver det. En bristsituation kan i värsta fall leda till mycket allvarliga konsekvenser för den enskilde. Och för oss är det inte bara en förlorad affär utan ett svek mot det förtroende som har lagts på oss vad gäller vår del i behandlingskedjan. Men jag är stolt över att vi, tillsammans med myndigheter och hälso- och sjukvård, funnit lösningar så att behövande patienter ändock har fått adekvat behandling under pandemin. Och vi har kunnat hålla läkemedelskedjan fri från förfalskningar och läkemedel som inte når upp till de högt ställda kvalitetskraven. Här skiljer vårt produktområde ut sig – när det gäller bland annat skyddsutrustning för engångsanvändning har det gjorts inköp under stor tidspress och kvaliteten har inte kunnat säkerställas. Utöver att personalen utsatts för risker har detta även lett till onödiga kostnader när man varit tvungen att destruera produkter av undermålig kvalitet. Än mindre har naturligtvis hänsyn till hållbarhetsaspekter vid framställning och distribution kunnat tas vid dessa inköp.

Hållbara läkemedel och leveranssäkerhet

Detta för mig fram till kärnan i den här krönikan: vikten av trygg och stabil försörjning för att säkerställa att hälso- och sjukvården kan arbeta långsiktigt hållbart. En hållbar läkemedelsförsörjning karaktäriseras av stabilitet, förutsägbarhet och resiliens (ett ord som används allt oftare för att beskriva ett systems förmåga att hantera förändringar). En sådan läkemedelsförsörjning – och detsamma gäller såklart övriga produktsortiment som vården köper in – möjliggör för hälso- och sjukvården att planera och hantera sin verksamhet samt utföra arbetet med hållbarhet i fokus.

Min uppfattning har alltid varit att sjukvården både måste få och ta möjligheten att ställa krav om hög leveranssäkerhet på oss leverantörer. Och läkemedlen vi förser dem med ska naturligtvis vara framställda på ett ansvarsfullt sätt. För mig är det också en självklarhet att den som svarar upp mot högt ställda leveranskvalitetskrav och kan uppvisa god hållbarhetskvalitet ska belönas för det. Som kund får man alltid betala mer för bättre kvalitet, men i stort sett blir det lönsamt i längden. Och om vården kan känna sig trygg i att de hållbara läkemedelsprodukter som har upphandlats också kommer att levereras i rätt tid och i rätt volym, så kan de även planera för en hållbar läkemedelsanvändning.

Korrekt läkemedelsbehandling ger en hållbar användning

Det är först när de hållbara läkemedelsprodukter som våra medlemmar framställer och levererar till svensk hälso- och sjukvård används på ett korrekt sätt, och deras effekt på patienterna följs upp så att det vid behov kan göras justeringar, som vi når en långsiktigt hållbar läkemedelsanvändning. Den stabila och resilienta försörjningen är en förutsättning, men är inte själv hela lösningen; hälso- och sjukvården och apoteken har viktiga roller, inte bara i uppföljningen av läkemedelsbehandlingen utan också vad gäller exempelvis läkemedelsgenomgångar och insatser för att öka patienters följsamhet till ordination. Att Sverige årligen har 1 200–1 500 ton överblivna läkemedel är väl ett bevis på att följsamheten inte är så god. Och varje gång läkemedel destrueras i onödan äventyras också den långsiktigt hållbara utvecklingen av vår sektor.

Låt oss alla hjälpa till att genom långsiktigt hållbar läkemedelsförsörjning och en hållbar användning av läkemedlen i hälso- och sjukvården och hemmen svara upp mot utmaningarna i Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen.

Foto på kontaktpersonen
Bengt Mattson Sakkunnig policy

Expert på läkemedelstillverkning och distribution

Expert vacciner och antibiotikaresistens

Expert miljö och hållbarhet

Deltagare i Nationella läkemedelsstrategin

Kontaktperson Folkhälsomyndigheten

Hållbar utveckling
Nationella läkemedelsstrategin 3.4