X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Apoteksbranschen hållbarhetssatsar med ny märkning

11 februari 2021

Nya initiativet Välvald ska guida konsumenterna av receptfria läkemedel till produkter från företag som fyller apotekens krav på transparens i hållbarhetsarbetet. Bengt Mattson, hållbarhetsexpert på Lif, menar att det är viktigt med branschinitiativ och hoppas att Välvaldkriterierna utvecklas på sikt.

Apoteksföreningens hållbarhetsinitiativ Välvald är en guide som ska vägleda konsumenterna till produkter från läkemedelsföretag som fyller apotekens krav på transparens i sitt hållbarhetsarbete. Från och med den 11 februari kommer receptfria läkemedel från de att bolagen märkas ut med en symbol i butikshyllan eller e-handeln.

För att klassas som Välvald ska företaget eller dess moderbolag ska vara medlem i PSCI (en organisation grundad av läkemedelsbranschen som arbetar för hållbarhet i leveranskedjorna) och omfattas av en externt granskad hållbarhetsredovisning.

Syftet med Välvald är att uppnå en mer hållbar läkemedelsproduktion och kraven kommer successivt att bli fler och skarpare. Bengt Mattson, hållbarhetsexpert på Lif, tycker att Apoteksföreningens transparensguide har en lovvärd ambition.

– Det är viktigt med branschinitiativ, det har vi inte minst goda exempel på inom läkemedelsföretagssfären i form av bland annat PSCI, och allt som ger konsumenterna möjlighet att välja produkter som är hållbara – utan att äventyra effekt och trygg läkemedelsanvändning – är bra.

Önskvärt att kriterierna för Välvald utvecklas

Att Apoteksföreningen vill utveckla kriterierna över tid och därmed säkerställa att de är både miljömässigt relevanta och rimliga är något Bengt Mattson välkomnar.

– Jag hoppas att kriterierna på sikt kan komma att harmoniera med de hållbarhetskriterier som redan ställs på läkemedelsföretagen och dess produkter inom ramen för offentlig upphandling – krav som har utvecklats i samverkan mellan näringsliv och det offentliga här i Sverige sedan början av 00-talet. En utveckling som vi ser, och från industrins sida välkomnar, i allt fler länder runt om i Europa.

Fler sätt att premiera läkemedelsföretagens hållbarhetsarbete

Bengt Mattson påpekar också vikten av att hållbarhetsarbete premieras inom det volymmässigt mycket stora marknadssegmentet produkter inom utbytessystemet.

– Att Tandvårds- och läkemedelsverket, TLV, ska väga in miljöhänsyn när de utser periodens vara har Lif efterfrågat länge. Det är glädjande att regeringen inom kort avser att ge läkemedelsmyndigheterna i uppdrag att påbörja en pilot i regi av just TLV för att testa den typen av modell. Det borde då vara rimligt att förvänta sig att modellen först testas inom antibiotikaområdet.

Foto på kontaktpersonen
Bengt Mattson Sakkunnig policy

Expert på läkemedelstillverkning och distribution

Expert vacciner och antibiotikaresistens

Expert miljö och hållbarhet

Deltagare i Nationella läkemedelsstrategin

Kontaktperson Folkhälsomyndigheten

Hållbar utveckling
Nationella läkemedelsstrategin 3.4