X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Svensk produktionskapacitet ska kartläggas

4 januari 2021

Innovationsmyndigheten Vinnova ska på regeringens uppdrag kartlägga och analysera hur den svenska kapaciteten inom produktion av vaccin och biologiska läkemedel står sig jämfört med andra länder. 

Vinnova ska kartlägga befintliga offentliga och privata produktionsanläggningar i Sverige och satsningar inom området. Myndigheten ska också ta fram en analys av hur produktion av avancerade terapier, som cell- och genterapi, kan nyttja samma produktionsplattformar som vaccinproduktion.

Regeringen skriver i uppdraget till Vinnova att näringslivet förväntas öka sina investeringar i produktionskapacitet för vaccin och biologiska läkemedel. Det skapar möjligheter för Sverige att positionera sig starkare inom området, i linje med målen för den nationella strategin för Life Science och Sveriges export- och investeringsstrategi.

Vinnova ska redovisa kartläggningen och anlysen senast den 5 april i år, och uppdraget ska genomföras i dialog med andra myndigheter och med Life Science-branschen.

– Det här är ett mycket positivt initiativ från regeringen och vi inom läkemedelsbranschen ser fram emot att samarbeta med Vinnova och andra aktörer, säger Bengt Mattson, expert på läkemedelsförsörjning på Lif.

Mer om uppdraget på regeringens hemsida

 

Foto på kontaktpersonen
Bengt Mattson Sakkunnig policy

Expert på läkemedelstillverkning och distribution

Expert vacciner och antibiotikaresistens

Expert miljö och hållbarhet

Deltagare i Nationella läkemedelsstrategin

Kontaktperson Folkhälsomyndigheten

Hållbar utveckling
Nationella läkemedelsstrategin 3.4