X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Årsdag för Life Science-strategin uppmärksammades

20 januari 2021
Människor

Regeringskansliet bjöd tillsammans med stiftelsen STUNS den 18 januari in till en nationell konferens för att uppmärksamma att det är ungefär ett år sedan Sveriges nationella Life Science-strategi lanserades. På agendan stod bland annat arbetet med införande av precisionsmedicin i hälso- och sjukvården.

Över 600 deltagare från såväl regioner, myndigheter som näringsliv deltog och under halvdagsseminariet diskuterades bland annat forsknings- och innovationspropositionen, regional implementering och vad som krävs för att nå ambitionerna i strategin. Konkreta områden som diskuterades var precisionsmedicin och avancerade terapier, hälsodata, kompetensförsörjning, krisberedskap och resiliens.

Frida Lundmark, sakkunnig på Lif och sammankallande i Samverkansgruppens arbetsgrupp för precisionsmedicin/ATMP höll i det seminarium som handlade om precisionsmedicin och avancerade terapier där företrädare för tre av Sveriges regioner diskuterade prioritering av precisionsmedicin, hur de har investerat inom precisionsmedicin och avancerade terapier och hur man ska kunna flytta fram positionerna genom nationell samverkan.

Hur långt tycker du att de olika regionerna har kommit?

– De tre regioner som idag presenterade och diskuterade sina satsningar visar på att det finns en tydlig ambition i regionerna att på allvar implementera precisionsmedicin i den kliniska verksamheten på olika sätt. Diskussionen visade också på bredden av vad precisionsmedicin är, vi rörde oss mellan betal- och ersättningsmodeller, AI och avancerad bilddiagnostik, alla olika aspekter och perspektiv av precisionsmedicin och avancerade terapier.

– Att accelerera den nationella samverkan blir därför mycket viktigt för att på nationell nivå kunna få spridning av dessa initiativ. Ökad samverkan ger också en möjlighet att på nationell nivå få tillgång till spetsområden inom olika regioner, tillsammans ger det en fantastisk bas för implementering på nationell nivå.

Vad är viktigt för en branschorganisation som företräder de forskande läkemedelsföretagen när det handlar om precisionsmedicin och avancerade terapier?

–  Sveriges ambition i strategin är att vi ska vara ett föregångsland i implementeringen av precisionsmedicin i hälso- och sjukvården. Ur ett bransch- och företagsperspektiv är det naturligtvis mycket positivt och en ambition och ett arbete som vi från Lif stöttar och bidrar till konkret. Att ha en tätposition internationellt inom precisionsmedicin ger många positiva effekter i olika delar av Life Science-systemet, till exempel för att attrahera fler företagsinitierade kliniska prövningar och, inte minst, för att svenska patienter ska få tidig tillgång till nya innovativa behandlingar.

– Precisionsmedicin är också ett område där samverkan är ett viktigt och nödvändigt verktyg för att nå hela vägen, det finns inte en enskild part eller aktör som kan implementera precisionsmedicin på egen hand.

En fråga som var uppe var om den nyligen lagda FoI-proppen bidrar till Life Science-strategins genomförande. Vilka satsningar tror du behöver genomföras för att implementeringen av precisionsmedicin och avancerade terapier ska accelerera?

– Regeringen gjorde i FoI-proppen flera viktiga satsningar riktade mot precisionsmedicin, bland annat till Vetenskapsrådet (VR) och Vinnova, men också indirekt genom en satsning inom hälsodata via VR. Tillgång till hälsodata är avgörande för möjligheterna att implementera precisionsmedicin.

– På sikt behöver Sverige få en infrastruktur för precisionsmedicin i hälso- och sjukvården och dagarna innan jul presenterade Socialdepartementet ett embryo till en sådan satsning genom finansiering till Genomic Medicine Sweden, GMS, för ett antal pilotstudier - en mycket välkommen och strategiskt viktig satsning.

– Vi behöver också utveckla den nationella samverkan kring precisionsmedicin, det finns som vi hörde under dagen många viktiga satsningar på regional nivå, men vi behöver tydligare kroka arm nationellt, mellan regioner, akademi, företag och patientorganisationer för att nå hela vägen.

Kom det fram något annat under konferensen som du skulle vilja lyfta fram?

 – Det var väldigt glädjande att statssekreterare Maja Fjaestad i sitt avslutningsanförande deklarerade att regeringen nu kommer att bereda och presentera ett förslag till ny biobankslag under 2021, det är en viktig förutsättning för att Sverige ska kunna vara en internationellt konkurrenskraftig Life Science-nation.

 

Rapporten "En nationell strategi för life science".

Foto på kontaktpersonen
Frida Lundmark Sakkunnig policy

Sakkunnig policy