X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Lif på Vitalis 2020 - om framtiden för precisionsmedicin och digital läkemedelsinformation

20 augusti 2020

Vitalis är Nordens största konferens på tema eHälsa och framtidens vård och omsorg där representanter ifrån kommun, regioner, privata vårdgivare, myndigheter, akademi och industri möts och diskuterar. Från Lif föreläser Dag Larsson i ett seminarium om Precisionsmedicin och Gunilla Englund berättar om hur Fass utvecklas med fokus på ökad patientsäkerhet.

Vitalis äger i år rum 25–26 augusti och blir en enbart digital konferens där livesända panelsamtal varvas med keynote-presentationer samt förinspelade föreläsningar.

Precisionsmedicin ett av årets teman

Dag Larsson, senior sakkunig policy på Lif, föreläser på tisdag 25 augusti, kl 14:30 - 15:00 på temat ”Precisionsmedicin, vad är löftet och vad behöver hända för att infria det?”

2020 är det ett helt avsnitt av konferensen som handlar om precisionsmedicin. Varför är området så aktuellt?

 – Precisionsmedicin handlar inte om nya läkemedel utan om hur vården genom en kombination av diagnostik, integrerade data och behandling ska kunna ge varje patient eller mindre grupp av patienter så effektiv vård som möjligt, berättar Dag Larsson. Det kräver att akademi, företag och vård måste samverka på nya sätt för att kunna erbjuda precisionsmedicin där den gör mest nytta.

Lif medverkar aktivt i Regeringskansliets Life Science-arbete där det bland annat finns en särskild arbetsgrupp för just precisionsmedicin. Dag Larsson tycker att Sverige har bra förutsättningar men också att kunskapsutvecklingen kräver nya modeller för implementering, värdering och finansiering för att patienterna ska få tillgång till denna nya typ av vård:

–  Det finns ett antal mycket intressanta initiativ i Sverige men, precis som i de allra flesta länder, så finns det mycket kvar att göra innan hälso- och sjukvården är organiserad för den här typen av behandlingar.

Digital läkemedelsinformation vinner mark

Information om läkemedel är en förutsättning för patientsäker behandling. Fass startade som en bok på 1960-talet där förskrivare enkelt skulle kunna hitta all läkemedelsinformation de behövde. Idag är Fass digital, vänder sig till både hälso- och sjukvårdspersonal, patienter och närstående och det tillkommer hela tiden information som ska bidra till säkrare läkemedelsbehandling.

Gunilla Englund, affärsutvecklingsansvarig Fass, leder arbetet med att utveckla läkemedelsinformationen

– Vi jobbar just nu för att Fass ska bli en ännu bättre underleverantör av läkemedelsinformation, till t.ex. olika vårdsystem. Vi jobbar också med att utveckla sökfunktionaliteten på Fass. En av de stora utmaningarna idag är att det finns otroligt mycket läkemedelsinformation av varierande kvalitet och på olika plattformar samtidigt som många har begränsat med tid för att leta efter informationen.


Deltagande från Lif:

Tisdag 25 augusti 2020 13:00 - 13:30
Bäst i världen på Life Science – men klarar vi av att hålla tätpositionen?

Lifs vd, Anders Blanck, deltar i en paneldebatt tillsammans med Anna Lefevre Skjöldebrand, Daniel Forslund, Marie Morell. Modereras av regeringens Life Science-samordnare, Jenni Nordborg.

 

Tisdag 25 augusti, kl 14:30 - 15:00
Precisionsmedicin, vad är löftet och vad behöver hända för att infria det?

Dag Larsson, senior sakkunnig, föreläser om precisionsmedicin ska kunna erbjuda den individuella patienten effektivast möjliga behandling och omprövning utifrån effekt och vad som krävs föra att det ska bli möjligt.

                            

Onsdag 26 augusti 2020 10:30 - 11:30
DNA-testning kommer förmodligen att bli del av rutin när man föds i framtiden även i Sverige

Johan Brun, senior sakkunnig, deltar i en paneldebatt med bland annat Ann-Marie Wennberg, Carolina Wallenius, Heidi Stensmyren och Maja Fjaestad. Ebba Carbonnier modererar.

 

Onsdag 26 augusti 2020 14:30 - 15:00
Fass och läkemedelsinformation för främjad patientsäkerhet

Gunilla Englund, affärsutvecklare Fass, föreläser om Fass och digital läkemedelsinformation, utmaningar och möjligheter.

 


Hela programmet på Vitalis:

https://invitepeople.com/public/events/14050/seminars

 

Foto på kontaktpersonen

VD

Styrelseledamot EFPIA och IFPMA

Ledamot i Regeringens samverkansgrupp Hälsa och Life Science

Utbildningar

Foto på kontaktpersonen
Dag Larsson Senior sakkunnig policy

Regionala frågor
Nationella riktlinjer och vårdprogram
Upphandlingsfrågor

Kontaktperson Socialstyrelsen, IVO, SKL, Landsting/Regioner

Foto på kontaktpersonen
Johan Brun Senior medicinsk rådgivare

Senior medicinsk rådgivare

Foto på kontaktpersonen
Gunilla Englund Affärsutvecklingsansvarig Fass

Affärsutvecklingsansvarig Fass