X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Miljonsatsningar på cancer, precisionsmedicin och hälsodata

22 december 2020

Lif välkomnar den satsning på cancer, precisionsmedicin och hälsodata som socialdepartementet presenterade idag.
– Satsningen visar att regeringen menar allvar med Life Science-strategins målsättning om att Sverige ska vara ett föregångsland för införande av precisionsmedicin i vården. Detta är viktiga steg för att lägga grunden till en långsiktigt effektiv och hållbar infrastruktur för precisionsmedicin i hälso- och sjukvården, säger Frida Lundmark som samordnar Lifs arbete med genomförandet av strategin.

Satsningen består av tre delar - en satsning på precisionsmedicin, en på hälsodata samt fortsatt finansiering av det projekt om biomarkörer och tidig upptäckt av cancer som Regionalt cancercentrum (RCC) Norr bedriver.

– Den nyligen presenterade forsknings- och innovationspropositionen innehöll satsningar på precisionsmedicin och hälsodata som förbättrar förutsättningarna för akademin och näringslivet att flytta fram positionerna inom dessa områden som är så viktiga för Sveriges konkurrenskraft inom Life Science. Att också Socialdepartementet nu satsar på precisionsmedicin och tar tillvara möjligheterna med bättre användning av de hälsodata som de nya teknikerna genererar är en viktig markering och visar på regeringens ambition att göra precisionsmedicin till en integrerad del i hälso- och sjukvården, menar Frida Lundmark

16,5 miljoner till precisionsmedicin

Satsningen på precisionsmedicin innebär att Genomic Medicine Sweden, GMS, via Socialstyrelsen får 16,5 miljoner kronor till piloter inom genetisk och molekylär diagnostik. GMS är ett projekt där regionerna samverkar för att fler patienter med cancer, sällsynta ärftliga sjukdomar och infektionssjukdomar ska få tillgång till bred genetisk analys för bättre diagnostik och mer individanpassad vård och behandling. Prioriterade sjukdomsområden för satsningen är barncancer, bröstcancer och äggstockscancer.

Flera uppdrag kring hälsodata

Socialstyrelsen får också 14 miljoner kronor för att utveckla den statliga nationella samordningen och uppföljningen av cancervård och cancerscreening. I sitt regleringsbrev för 2021 får Socialstyrelsen ytterligare två uppdrag om att lämna förslag på författningsändringar som krävs för att utöka datainsamlingen till myndighetens hälsodataregister. Även Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) får ett uppdrag i sitt regleringsbrev för 2021 om att arbeta vidare med hälsodata.

Biomarkörer och tidig upptäckt av cancer

Regeringen avsätter också 5 miljoner kronor till Regionalt cancercentrum (RCC) Norr för en fortsättning av projektet om biomarkörer och tidig upptäckt av cancer. Området är under kraftig utveckling och kan bli ett viktigt komplement till dagens screeningmetoder.

– Inte minst i ljuset av lärdomarna från pandemin är det viktigt att Sverige fortsätter att satsa på att implementera nya forskningsrön och innovationer i klinisk vardag, menar Frida Lundmark.

– Precisionsmedicin skapar nya möjligheter att ge varje patient rätt behandling vid rätt tillfälle vilket leder till bättre effekt, mindre biverkningar och att onödiga kostnader kan undvikas i hälso- och sjukvården. Att implementera precisionsmedicin i vården är helt enkelt en viktig framtidsfråga för Sverige, säger Frida Lundmark.

Läs mer på regeringens hemsida

Foto på kontaktpersonen
Frida Lundmark Sakkunnig policy

Sakkunnig policy