X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Kortare handläggningstider för biobanksansökningar

16 december 2020
Provrör

– Ett viktigt och mycket välkommet beslut, säger Frida Lundmark om den nationella överenskommelse kring handläggningstider som Biobank Sverige tagit fram. Effektiva och förutsägbara processer för biobanksansökningar och tillgängliggörande av prover är viktigt för att attrahera företag att förlägga kliniska läkemedelsprövningar i Sverige.

I Sverige finns runt 450 biobanker registrerade hos IVO, myndigheten för vård och omsorg. Förutom uppföljning av vård och behandling så kan biobanksproven, efter etikprövning, användas i forskning, metodutveckling eller klinisk prövning

Biobankerna är utspridda i landet men samverkar på olika sätt för att samordna sin verksamhet bland annat genom Biobank Sverige. Ett resultat av detta är beslutet att harmonisera handläggningstiderna för biobanksansökningar som görs till de regionala biobankscentra.

Frida Lundmark arbetar med Life science frågor på Lif och för att öka läkemedelsföretagen tillgång till infrastrukturer, bland annat biobanker som finns och är unika för Sverige.

Vad innebär beslutet?

– Beslut av biobanksansökningar om tillgång till prover som inkluderar befintliga prov ska fattas inom max 30 arbetsdagar. I de fall biobanksansökan gäller enbart nyinsamlade prov ska handläggningstiden vara max 10 arbetsdagar. Man utgår då från när den kompletta ansökan, inklusive ett godkännande från etikprövningsmyndigheten, EPM, har inkommit till biobanken.

Varför är beslutet om gemensamma handläggningstider viktigt?

– Detta är ett viktigt och mycket välkommet beslut. Att få tillgång till biobanksprover är en viktig och ofta avgörande faktor för klinisk forskning och kliniska läkemedelsprövningar.

– Handläggningstiderna har tidigare varierat över landet och en nationell överenskommelse bidrar till ökad transparens och förhoppningsvis också till en ökad förutsägbarhet för till exempel läkemedelsföretag om när man beräknas kunna få tillgång till biobanksprover.

Vad mer är viktigt ur ett företagsperspektiv?

– Effektiva och förutsägbara processer för biobanksansökningar och tillgängliggörande av prover är viktigt för att attrahera företag att förlägga kliniska läkemedelsprövningar i Sverige. Att även fortsättningsvis utveckla processerna nationellt är därför viktigt och Lif ser att Biobank Sveriges arbete är en nyckel i att åstadkomma detta. Biobankerna är ett av Sveriges styrkeområden inom Life Science-området.

 

Läs mer om beslutet.

Foto på kontaktpersonen
Frida Lundmark Sakkunnig policy

Sakkunnig policy