X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Förfalskade läkemedel – covid-19-vaccineringar utmanar

7 december 2020
Förstoringsglas

Fight the Fakes Week arrangeras 2020 för tredje året i rad 7–13 december mitt under en pågående coronapandemi. Systemet med e-Verifikation är ett sätt att skydda svenska medborgare mot förfalskade läkemedel och vacciner.

Kampanjen #FightTheFakes lyfter vikten av samarbetet mellan alla aktörer som är involverade i tillverkning och distribution av läkemedel för att hantera det hot mot folkhälsan som förfalskade läkemedel utgör. Ett exempel på samarbete är det europeiska systemet för att kunna identifiera äktheten hos de läkemedel som säljs på apotek och andra legala försäljningsställen – e-verifikation.

I varje medlemsland bygger aktörerna inom läkemedelsområdet tillsammans upp en organisation för att hantera systemet och koderna. Ett säkert datasystem för att hantera alla koder ska upphandlas nationellt. EMVO har etablerat och driver den europeiska hubben som ska binda samman de nationella systemen.

Maija citat.png

Maija Gohlke-Kokkonen är chef för den finska läkemedelsverifieringsorganisationen FiMVO och leder arbetsgruppen för covid19-vacciner inom samarbetet mellan de nationella organisationerna och EMVO.

Finns det någon skillnad i hur stora riskerna för förfalskningar är mellan de olika länderna i Norden respektive övriga Europa?

– Helt jämförbara data över förfalskade läkemedel är svåra att samla in men Norden är relativt förskonad från förfalskningar i den legala distributionskedjan. Men det är viktigt att komma ihåg att vi har en inre marknad inom EU och EES, även för läkemedel. Därför är det jätteviktigt att vi är en del av det europeiska samarbetet för att bekämpa förfalskningarna

Kommer uppladdningen av miljontals doser av covid-19-vacciner vara lika utmanande för alla länder?

– Vi är ännu inte helt säkra på hur stor utmaningen blir. Men oavsett storleken måste det europeiska läkemedelsverifieringssystemet möta utmaningen genom samverkan. Ingen del av systemet kan fungera på egen hand, vi är alla beroende av varandra. Så det kommer väldigt mycket att bli en gemensam insats!

Hur förbereder det europeiska nätverket inom e-verifiering beredskapen för att hantera miljarder vaccinförpackningar?

– Just nu är det viktigaste att uppskatta volymen av data som ska laddas upp, hur många förpackningar kommer att serialiseras och finnas i systemet samtidigt? Det är en komplex fråga eftersom mycket av informationen inte är tillgänglig än. Så vi jobbar mot ett rörligt mål men vi kommer att klara av det.

Vad kan vi lära inför kommande pandemier när det kommer till säkerhetsarbete?

– När det finns ett stort intresse för en behandling eller vacciner, oavsett om det är under en pandemi eller inte, blir förfalskarna också intresserade. Men vi har ett fantastiskt system som gör att vi kan identifiera och stoppa förfalskningar i vår legala distributionskedja och på så sätt skydda patienterna.

– Vi måste ha bra processer i grunden så att vi kan agera snabbt och effektivt när systemet utsätts för prövningar som en pandemi!

KvS citat.png

I Sverige är det organisationen e-VIS som ansvarar för den nationella delen av det europeiska säkerhetssystemet. Kristina von Sydow är vd för organisationen.

Varför behöver vi uppmärksamma förfalskade läkemedel 2020?

– När det handlar om förfalskade läkemedel är Sverige väldigt förskonat. Det finns inga fall i den legala distributionskedjan där förfalskat läkemedel nått patient. Om du köper läkemedel via godkända apotek, fysiska eller digitala, kan man idag vara helt säker på att man får ett läkemedel som innehåller de substanser som det ska. Nu när vi har det nationella säkerhetssystemet på plats förebygger vi att Sverige skulle kunna få de problem som vissa europeiska länder tidigare haft med förfalskade läkemedel.

Ser du några risker inför de kommande vaccinationerna?

– Vi ser nu att flera vacciner mot covid-19 närmar sig ett godkännande och därefter distribution ut till befolkningen. Vaccinerna kommer vara enormt efterfrågade och här varnas det nu internationellt för risken för förfalskningar. Att systemet med e-verifikation nu är infört fullt ut ger oss i Europa ett extra skyddsnät. Men det är alltid viktigt att informera om att illegal handel innebär stora risker, det är i den legala kedjan som vi kan upptäcka och stoppa förfalskade läkemedel.

Hur kommer arbetet med det nationella systemet att påverkas av framtida covid-19-vaccinationer?

– Vi och övriga intressenter i läkemedelsdistributionen fortsätter jobba enligt det sätt som vi arbetat fram tillsammans – både för vacciner och alla andra receptbelagda läkemedel. Från e-VIS ser vi dock att fler och nya aktörer kan behöva anslutas till systemet under coronavaccinationerna och vi har en beredskap för att kunna möta det behovet och ge den support som regioner och distributörer behöver. På europeisk nivå utvärderar man och säkerställer kapaciteten för systemet då vaccinerna kommer innebära ökad belastning och användning av systemet.

Internationellt arbete

CF citat.png

Cecilia Fant, Regional Director EMEA, bekämpar falska läkemedel inom organisationen PSI, Pharmaceutical Security Institute, en sammanslutning av 37 internationella läkemedelsföretag som vill skydda människors hälsa genom att bekämpa olagliga och falska läkemedel. Sedan coronapandemin startade har hennes vardag förändrats.

Hur har coronapandemin påverkat ditt arbete?

– Vanligtvis reser jag mycket inom de regioner jag är ansvarig för och har många möten med medlemmarna i PSI och ser vad jag kan hjälpa dem med. Polis, tull och läkemedelsverk är också aktörer som jag har många möten och seminarier med. Jag arbetar mycket mot rättsväsendet och utbildar i hur de ska jobba när det gäller förfalskade läkemedel. Nu är det som för alla andra – jag jobbar hemifrån och ger presentationer via webbseminarier.

Finns det några speciella utmaningar när det kommer till vacciner?

– Brotten kopplade till läkemedel ökar för varje år och det handlar om förfalskningar, stölder och diversion – olaglig handel med receptbelagda läkemedel. Och detta gäller även coronavaccinerna där vi redan sett förfalskade vacciner innan de äkta är godkända.

Samma sajter på nätet som säljer förfalskade läkemedel kommer också att sälja vaccin, efterfrågan är mycket stor. Eftersom de flesta vaccinerna för covid är mycket känsliga för värme så kommer det att bli ett stort problem om de säljs vid sidan av de lagliga distributionskedjorna som garanterar obruten kylkedja till desperata personer som vill skydda sig själva eller anhöriga.

Kan risken för falska vacciner påverka intresset för vaccinationerna?

– Jag tror de flesta av oss skulle låta vaccinera sig eller en anhörig som finns i en riskgrupp om vi vet att vaccinet är äkta. Jag är inte så orolig för de organiserade EU länderna med det kan bli problemen i länder där organisationen är skör och korruptionen stor.

– Jag tror att transparens om vaccinen och att kända och kloka människor visar att de vaccinerar sig är viktigt. Men det är oroande att 40 procent av Sveriges befolkning som är välutbildad och välinformerad överväger att inte vaccinera sig. Jag tror man behöver förklara vilken betydelse vaccinationer har haft för folkhälsan och vad som händer om inte en majoritet av befolkningen vaccinerar sig. I svåra tider som nu handlar det också om solidaritet. Att vaccinera sig är att visa solidaritet.