X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Arbetet med minskad miljöpåverkan från läkemedel går framåt

15 december 2020

I EU pågår sedan flera år ett arbete med att reducera negativa effekter från utsläpp av läkemedel till miljön genom hela livscykeln – från produktion via användning till slutlig avfalls- och avloppshantering.

Det sker inom ramen för EU:s strategi för läkemedel i miljön (the European Union Strategic Approach to Pharmaceuticals in the Environment) och ett och ett halvt år in i arbetet kommer nu en positiv rapport om hur det går med implementeringen

Läkemedelsbranschen samarbetar med kommissionen och andra aktörer inom strategins områden och bidrar med ett antal initiativ och aktiviteter för att minska miljöpåverkan från läkemedel som utgör en miljörisk. Detta måste naturligtvis göras samtidigt som tillgången till effektiva behandlingar upprätthålls, så att patienterna kan få en fortsatt god vård och EU nå målen i sitt ambitiösa hållbarhetsarbete.

På rätt spår

I rapporten lyfter EU-kommissionen flera av satsningarna, som i många fall drivs gemensamt av de europeiska läkemedelsorganisationerna. Lifs hållbarhetsexpert Bengt Mattson är ordförande för den branschgemensamma arbetsgruppen IAI-PiE Task Force (Inter-Association Initiative on Pharmaceuticals in the Environment). Han säger att det är glädjande att initiativen uppmärksammas och ser fram emot EU-kommissionens fortsatta föreslagna insatser på miljöområdet, som ligger i linje med vad läkemedelsbranschen ringat in som nödvändiga åtgärder för att minska effekterna av läkemedel i miljön:

– Det har alltid varit min övertygelse att bästa möjliga resultat inom hållbarhetsområdet sker när näringslivets egna initiativ och konkurrensen företagen emellan att snabbast få satsningarna på plats kombineras med relevant och rimlig lagstiftning. Samt att kunder – vare sig de representeras av inköpare i regionernas upphandling av läkemedel, ett TLV som ges möjlighet att ta miljöhänsyn i periodens vara-systemet, eller en kund som köper ett receptfritt läkemedel på apoteket – naturligtvis väljer att när så är möjligt väga in miljöprestanda i sitt beslut.

Läs pressmeddelandet från IAI-PiE Task Force 

The Inter-Association Initiative on Pharmaceuticals in the Environment (IAI-PiE) Task Force består av representanter för AESGP (the Association of the European Self-Care Industry), EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) och Medicines for Europe.

Foto på kontaktpersonen
Bengt Mattson Sakkunnig policy

Expert på läkemedelstillverkning och distribution

Expert vacciner och antibiotikaresistens

Expert miljö och hållbarhet

Deltagare i Nationella läkemedelsstrategin

Kontaktperson Folkhälsomyndigheten

Hållbar utveckling
Nationella läkemedelsstrategin 3.4