X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Vårdens Viktiga Vägval #3 – Kunskapsstyrningens roll i utvecklingen av hälso- och sjukvården

11 november 2020

Varje månad bjuder Lif in till spännande samtal om hur ny kunskap, nya tekniker och nya sätt att organisera hälso- och sjukvården tar oss in i framtiden. Den 16 november är temat Kunskapsstyrning.

Målet för Kunskapsstyrningssystemet att leverera en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård av hög kvalitet. Patienten ska få samma goda vård oavsett var i Sverige de befinner sig. Det nationella kunskapsstyrningssystemet ska ta fram personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp för ett antal sjukdomsområden. Sedan starten 2018 har ett antal nya vårdförlopp godkänts och under hösten startar ytterligare 15 nationella arbetsgrupper (NAG) framtagandet av personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp. Några av vårdförloppen som blev godkända tidigare i år bygger också på med en del två.

- Det här är en stor satsning och det är viktig att förstå hur det kommer att fungera i praktiken så att olika aktörer kan spela in ny och relevant kunskap, menar Jonas Vikman, samhällspolitisk expert på Lif som tar fram agendan för seminarieserien Vårdens Viktiga Vägval.

Den 16 november bjuder Vårdens Viktiga Vägval in till ett samtal om hur arbetet med det nationella kunskapsstyrningssystemet går. Hur långt har man kommit? Hur kommer ska staten och regionerna samverka kring kunskapsstyrningen? Hur säkerställer man att kunskapsstyrningen uppdateras i takt med den snabbare medicinska utvecklingen? Hur sker uppdateringen och hur kommer kunskapsstyrningen att påverka förutsättningarna för forskning och utveckling av svensk hälso- och sjukvård?

Deltar i samtalet gör:

  • Lise-lott Eriksson, ordförande Blodcancerförbundet
  • Anna Starbrink, ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden Region Stockholm
  • Mats Bojestig, ordförande för styrgruppen Kunskapsstyrning i samverkan och hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköping
  • Lena Hellberg, särskild utredare i utredningen Sammanhållen kunskapsstyrning

 

Anmälan

Anmälan: Sker via denna länk senast 15 november.

Livesändning: Gå in på denna länk för att se livesändningen!

Foto på kontaktpersonen
Jonas Vikman Samhällspolitisk chef

Samhällspolitiska kontakter

Expert vacciner

Ledamot i AESGP

Kontaktperson Riksdag/Regeringskansliet