X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Läkemedel fortsätter lyfta vikande svensk varuexport

27 oktober 2020

Den svenska varuexporten minskade med 8 procent under årets åtta första månader – men läkemedelsexporten ökar samtidigt med 24 procent. Den utgör i dagsläget till knappt tio procent av den totala svenska varuexporten.

- Att läkemedelsbranschen, trots pandemin och alla de svårigheter den medfört, kunnat fortsätta producera och distribuera läkemedel är mycket viktigt. Framförallt för patienterna runt om i världen i behov medicin, givetvis. Men även för Sverige som exportland, säger Jonas Vikman, samhällspolitisk chef på Lif .    

- Just exporten av läkemedel från Sverige har ökat under flera år. Att den fortsätter öka även i år under pandemin är ytterligare ett styrkebesked. Flera företag gjort stora investeringar i svenska produktionsanläggningar. Den fortsätta ökningen är ett kvitto på lyckosamma satsningar.

Se SCBs senaste statistik.

Foto på kontaktpersonen
Jonas Vikman Samhällspolitisk chef

Samhällspolitiska kontakter

Expert vacciner

Ledamot i AESGP

Kontaktperson Riksdag/Regeringskansliet