X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Ett nationellt vaccinprogram för äldre kan rädda liv

27 oktober 2020
Bengt Mattson, sakkunnig

Tillsammans med PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna skriver Lif på DN Debatt om behovet av nationella vaccinationsprogram för äldre. "Experter och myndigheter har varit eniga om att vaccination mot influensa och mot pneumokocker bör ingå i ett nationellt vaccinationsprogram för äldre i flera år", säger Bengt Mattson ansvarig för vaccinfrågor på Lif. "Pandemin är ett skäl att införa det nu."

Under rådande coronapandemi är det obegriplig att regeringen inte inför ett vaccinationsprogram som kan minska lidande och rädda livet på många äldre människor skriver pensionärsorganisationerna PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna tillsammans med Lif, de forskande läkemedelsföretagen i en gemensam debattartikel i DN.

WHO har rekommenderat vaccination mot respiratoriska sjukdomar under pågående pandemi. Syftet med vaccinationsprogram som även innehåller vaccination mot influensa, är att minska antalet sårbara patienter som drabbas av allvarliga sjukdomar. Dessutom minskar vaccinationerna risken för överbelastning av sjukvårdssystemet under coronapandemin.

Regionala skillnader

Under förra influensasäsongen vaccinerades bara drygt hälften, 53 procent, av alla över 65 år mot influensa. Täckningsgraden för pneumokock-vaccination bland äldre är ännu lägre.

– I Sverige rekommenderade Folkhälsomyndigheten regeringen att ge alla äldre och andra riskgrupper tillgång till vaccinerna kostnadsfritt och oberoende av vilken region man bor i redan 2016, säger Bengt Mattson. Nu måste regeringen agera och fatta ett beslut som kan rädda liv.

 

Läs hela debattinlägget.

Folkhälsomyndighetens förslag

Foto på kontaktpersonen
Bengt Mattson Sakkunnig policy

Expert på läkemedelstillverkning och distribution

Expert vacciner och antibiotikaresistens

Expert miljö och hållbarhet

Deltagare i Nationella läkemedelsstrategin

Kontaktperson Folkhälsomyndigheten

Hållbar utveckling
Nationella läkemedelsstrategin 3.4