X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Kan nya betalningsmodeller möjliggöra nya behandlingar för personer med sällsynta diagnoser?

Det system vi har i Sverige för att tillgängliggöra läkemedel är anpassat till stora patientgrupper och vanliga sjukdomar – inte till ovanliga och sällsynta diagnoser.

I Sverige lever 500 000 personer med en av drygt 7 000 olika sällsynta diagnoser. För många av dem är vägen till rätt behandling och god livskvalitet lång och snårig. Våra system behöver nya lösningar, inte minst avseende finansiering, för att säkerställa att patienter med sällsynta sjukdomar kan få tillgång till nya behandlingar som kan öka livskvaliteten.

Vad krävs, vilka aktörer behöver involveras och hur får vi till stånd förändring i närtid? Detta vill vi diskutera i ett seminarium med och för politiker, patientföreträdare, sakkunniga representanter för regioner, myndigheter, forskande företag samt hälso- och sjukvården. Kan adaptiva pris- och ersättningssystem minska osäkerhet, dela risker och sänka ekonomiska trösklar för implementering av nya innovativa läkemedel? Hur kan finansieringsansvaret delas mellan regioner och staten TLV:s pågående utredningar om tillgång till särläkemedel och hållbar finansiering av dessa.

Deltagare:

Elham Pourazar, strateg Innovation och Partnerskap, Region Västerbotten, presenterar om regionala utmaningar med att finansiera behandling av personer med Skellefteåsjukan

Mikael Dahlqvist (S), riksdagsledamot, Socialutskottet

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot, Socialutskottet

Oskar Ahlberg, anhörig och ordförande i svenska MPS-föreningen

Karolina Antonov, analyschef, Läkemedelsindustriföreningen Lif

Anna Alassaad, projektledare, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Samtalet modereras av Petra Erenius

 

Varmt välkomna önskar:

Mikael Dahlqvist (S), Lina Nordquist (L) & Takeda Pharma

 

Anmälan

Anmälan till digital närvaro eller fysisk på plats (i mån av plats) görs till Riksdagen, via länkarna nedan:

Seminariet spelas in så man kan titta i efterhand, men vi hoppas ju självklart att många vill delta/lyssna den 14 februari!

Seminariet börjar 13.00 och håller på till 14.15, därefter samtal/mingel till ca. 14.45

Vänligen kom senast 12.30 för incheckning.

 

Seminariet sker på initiativ av Takeda Pharma.