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EFPIA and its MISSION 
 
The European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations  (“EFPIA”) 
represents the pharmaceutical industry operating in Europe. Through its direct 
membership of 29 national associations and 43 leading pharmaceutical companies, 
EFPIA is the voice on the EU scene of over 585,000 employees committed to 
researching, developing and bringing to patients new medicines that improve health and 
the quality of life.  
 
The pharmaceutical industry makes a substantial contribution to public health by its 
research and development, and by making available and optimising the use of 
pharmaceutical products to prevent, diagnose and treat diseases and disabilities. Besides 
contributing to social progress and improving public health, the pharmaceutical industry 
is a major industrial asset to the European economy, generating economic growth and 
delivering innovation. 
 
                                                          ********* 
 

INTRODUCTION 
 
In the course of the implementation of the revised EFPIA Code of Practice for the 
Promotion of Medicines, a number of questions have been raised with respect to the 
interpretation of Articles 9 (“Events and Hospitality”) and 10 (“Gifts and Inducements”). In 
this context, as requested by our members, we provide below some guidance as put 
together by the members of the EFPIA Code of Practice Committee at its Meeting of 26 
October 2005. The guidance concerns mainly the interpretation of “venues renowned for 
their entertainment facilities”, the level of acceptability of “entertainment” at scientific 
and professional events and of “inexpensive gifts related to the practice of medicine or 
pharmacy”. This document is not a formal part of the Code, it is merely intended to 
provide a “benchmarking” of the solutions allowed by the national codes, through an 
exchange of experience. It will be kept under review. 
 
 

QUESTIONS & ANSWERS  
(“Q&A”) 

 
 
1. Venues for Events and Hospitality: Interpretation on the Choice of Venues for 
Scientific and Similar Events (Article 9) 
 
Code / Section 9.01 provides that:  
“All promotional, scientific or professional meetings, congresses, symposia, and other similar events (each, 
an “event”) organized or sponsored by a company must be held in an appropriate venue that is conducive 
to the main purpose of the event and may only offer hospitality when such hospitality is appropriate and 
otherwise complies with the provisions of any applicable code(s).” 
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Code / Section 9.06:  
“Hospitality shall not include sponsoring or organizing entertainment (e.g. sporting or leisure) events. 
Companies should avoid using venues that are renowned for their entertainment facilities.” 
 
QUESTION:  How to interpret the notions of “appropriate venue”, “entertainment”, 
and “venue renowned for their entertainment facilities”? 
 
ANSWER:  
A. Venues and Locations: It is not possible to draw up a list of venues / locations 
that are “per se” acceptable or not depending on entertainment facilities.  The 
Code Committee advises that Sections 9.01 and 9.06 should be read jointly. In 
other words, any venue with a high profile should not be ruled out automatically, 
the assessment as to its appropriateness will depend on the specific 
circumstances of each event (calendar, logistics, strategic needs, country of origin 
of invitees, etc…). The invitations to such events should be carefully worded, with a 
reference to all applicable mandatory rules establishing restrictions (law, self-regulation, 
etc). The examples set out below may be helpful in assessing borderline cases. 
 
B. Entertainment: The restriction on offering entertainment, follows the following 
rule: i.e., all associations prohibit stand-alone entertainment (such as an evening at 
the opera). Some associations apply a stricter standard and ban also so-called “secondary 
entertainment”,  (“secondary” to the main scientific, professional or promotional event, 
such as having musical background during a dinner hosted in the course of a scientific 
event). Associations assess the situations with respect to the circumstances surrounding 
the event.  
 
Examples 
Would hospitality offered, for example, at Disneyland in Paris, be considered an 
“appropriate venue”? No, it is not considered acceptable. What about Munich? It is not 
acceptable during the traditional tourist season, such as the beer festival period, but may 
be acceptable outside this period. Hotels in some venues are renowned whereas other 
hotels maybe less renowned but could in fact be more luxurious: the choice of the former 
would be acceptable provided there were no renowned sporting events taking place at the 
same time (such as gold tournaments, tennis competitions, …).  Associations are advised 
to look carefully at the programme of the events proposed, as some promotional events, 
while not offering lavish entertainment, might offer luxurious hospitality (such as the 
leisure of “spa centers”,..). What about skiing resorts? Hospitality at skiing resorts (such 
as Davos) is not acceptable in the winter, but may be acceptable in the summer. For 
example, “Winter meetings” in Spanish skiing resorts in the winter are prohibited by 
Farmaindustria. Answers to such questions may also depend on strategic needs. For 
instance, the choice of a given venue may be objectively justified by logistical reasons 
(need to accommodate a large number of participants (300- 400,…)). Associations 
already comply with the rule that no meetings may be held abroad if most participants are 
from the home country (a meeting convening mainly Swiss doctors may only take place 
in Switzerland). It was agreed that it is justified that some regular large scale international 
events are held in certain big cities. One association asks its member companies to 
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include in their invitation a mandatory text reminding participants of the limitations 
imposed by law, by the Code of Practice and by the Ministry of Health. 
 
 
2. Gifts and Inducements: Interpretation of Inexpensive Gifts Relevant to the 

Practice of Medicine or Pharmacy (Article 10) 
 
Code / Section 10.01: “No gift, pecuniary advantage or benefit in kind may be supplied, offered or 
promised to a healthcare professional as an inducement to prescribe, supply sell or administer a medicinal 
product.” 
Code / Section 10.02: “Subject to Section 10.01 above, where medicinal products are being promoted 
to healthcare professionals, gifts, pecuniary advantages or benefits in kind may be supplied, offered or 
promised to such persons only if they are inexpensive and relevant to the practice of medicine or 
pharmacy.” 
 
 
QUESTION: How to interpret the notions of “inexpensive gift, relevant to the practice 
of medicine or pharmacy”? 
 
ANSWER: As explained below, there are different practices in terms of the acceptability 
of gifts, grants and whether or not they are “related to the practice of medicine or 
pharmacy”. While the assessment should be left to the national associations, the 
double condition set out above must be complied with: any gift must be both 
inexpensive and related to the practice of medicine or pharmacy. Companies 
must adhere to the local definitions. The examples set out below may be helpful in 
assessing specific cases. 
 
Examples: The value of “inexpensive” gifts varies from 1.5 euros, to 6 euros, 12 euros or 
6 sterling L (UK), and up to 25 or 30 euros, depending on the country concerned. Most 
national associations allow pharmaceutical companies to offer gifts to physicians with a 
higher value if it is in the form of medical books or medical devices (such as a 
stethoscope).  In some countries, a gift in the form of medical devices is expressly 
permitted by the Ministry of Health as such devices directly benefit the patients. In some 
cases a financial ceiling is set (for example 100 euros for a medical book), in others it is 
not. One association permits an annual lump-sum value of gifts per doctor, including 
medical books. A financial ceiling may be imposed for tax reasons (tax relief applicable 
for gifts below the said amount). Some associations distinguish between gifts and grants 
(such as medical equipment). The latter may only be given to hospitals, institutions, not 
to individual medical doctor’s practice. They must be strictly for the benefit of patient 
care and must be free of product promotion. Some associations do not allow grants 
under any form. Any gifts with a potential dual use should be banned (professional and 
private use, such as a cell phone). One association will shortly introduce the notion of 
“perceived value” of a gift, in comparison with the receipted value.  
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********* 

 
 
 
 
Useful Internet Link 
 
The EFPIA Code of Practice for the Promotion of Medicines (November 2004) as well 
as the national Codes of Practice may be accessed directly from EFPIA’s website at the 
following address (look up “Publications” and “Guidelines (Code of conduct – Code of 
Practice)”): 
 
EFPIA 
www.efpia.org 
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